Blogger Layouts

Thursday, March 31, 2011

"cium anak dapat pahala"


Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.
  • Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.
  • Barangsiapa keluar ke pekan dan membeli barang-barang; dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak.
  • Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama.
  • Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.

Kene Tegur..

aku rase cm baru je dua hari lepas aku post kt sini pasal senyum...
tu..gambar aku tersenyum kambing tu...
yg nmpak gigi bersinar-sinar tu..
huuhuhuh..
harini dh kene tegur plak pasal senyum...
adoiyai...

ade kakak kepohci kt opis aku nie..
tegur aku td..
die ckp ade org ckp ngan die..
aku skg nie dh susah nak senyum...
pastu kakak kepochi ni menambah kt org tue..
"si yanie tu sejak bersalin nie mmg susah senyum"..
huhuhu..
yer ker???
aku rase aku dh senyum ngan sume org..
aku tegur sume org kalo aku terserempak...
erm..
mungkinlah kalo time aku terserempak tu..
aku tgh memikirkan sesuatu..
sebab tu aku tk perasan..
dan aku tk senyum kot..
kot la kan...
huhuhu...
lagi satu aku ni kan rabun..
kalo dok jauh org senyum2 kt aku..
aku bukan nampak pun..
sebab tula aku tk senyum balik..
hahahaha...
wutever...
org nak ckp..ckplah..silakan...
aku no halnyer...
yg penting aku dh wat terbaik utk sume org..
kalo org tk puas hati..
tk kisahlah...
hahahaha...
ADE AKU KISAHHH...????

P/S:- takkan aku nak senyum 24 jam...???

Wednesday, March 30, 2011

~~MARUAH~~

Adoiyai..tk tau nak kata ape...
banyak betul aku baca kes pasal maruah nie..
maruah suami,maruah isteri,maruah keluarga,maruah kawan2..
sume pasal maruah...sume kene jaga..

ekceli kite kalo dh berkahwin dan berkeluarga..
mmglah kene jaga maruah suami @ isteri ye tk..???
jgnlah memalukan suami @ isteri kite pada org lain..
saling menghargai dan menyayangi...
itu penting dlm rumahtangga...

isteri kene hargai suami..
suami pun kene hargai isterinye..
kalo isteri bekerja..tolong suami kan namanyer..??
suami pun kt rumah kenelah tlg isteri jugak..
saling tlg menolong...
baru adil..

huhuhu...
malas nak ckp byk..
yg penting..

JAGA HAL RUMAHTANGGA SENDIRI..
JGN SIBUK JAGA HAL RUMAHTANGGA ORG LAIN..!!!
JGN JD BATU API PLAK...!!
SEBAGAI KAWAN KITE DENGAR, BG PANDANGAN DN NASIHAT...
ITU OK..
JGN KO PLAK MEMECAHBELAHKAN RUMAHTANGGA ORG..
KATA BINI DIE JAHATLA..LAKI DIE BAIKLAH..ITULAH..INILAH..
BINI BUSUK HATILAH...
WAT THE HELL!!!

Tuesday, March 29, 2011

~~Senyum~~


Kacak luar
Kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit

Senyum
Tak perlu kata apa-apa

Aku bukan rupawan aku bukan jutawan
Tapi aku punya satu senyuman yang menawan


P/S:- hahahahaha..perasan..!!!

Sunday, March 20, 2011

Happy Besday...

"Happy Besday to me..
Happy Besday to me..
Happy Besday to me yanie...
Happy Besday to me.."

Selamat Hari Lahir yg ke ???..!!!..huhhu...
Semoga panjang umur..
Murah rezeki..
Sihat sentiasa..
Diberkati dan dirahmati hidup oleh Allah SWT..
Berjaya di dunia dn akhirat... 
amin...

Tuesday, March 15, 2011

~~Rumahku Syurgaku~~


nilah teratak buruk aku di kuarters putrajaya nie..gambar nie diambil beberapa tahun lepas..time tu aku buat open house..sebab tu rumah kemas jerk..time tu pun rifqy tkde lagi..aku ngan hubby tgh honeymoon lagi..hahaha..lani kalo aku tunjuk gambau rumah aku..mesti korg terkejut..tk percaya..sebab dh mcm tongkang pecah..tongkang pecah pun bersih dot..dgn rifqy nyer pandai mengemas..dgn aku nyer pemalas nak kemas...hahaha..

rase cm nak beli rumah sendiri tahun nie..almaklumlah..kami nie dh tua..rumah pun tkde lagi..aset penting tu rumah..esk kene halau nak merempat kt mane..??? kalo dh bersara nak tinggal mane??? huhuhu..kami tgh survey2 rumah..mungkin kalo dh ade rumah sendiri nti aku akan jadi rajin plak nak mengemas rumah kan??? manelah tau...huhuhu...skg nie kalo nak cantik2 pun..nak tampal2 sane sini pun..bukan rumah kite yer tak..??? cam tk seronok jerk..



p/s:- lepas nie tangkap gambar rumah yg sekarang plak..ade rifqy dlm walker kt tgh ruang tamu...hahahah..pastu ade kain baju menggunung di atas kerusi...ahahha...layannnzzzz...!!!

Monday, March 14, 2011

Rifqy demam

sian anak mama demam
pada khamis lepas 10 mac 2011 jam 11 pagi aku dpt panggilan telefon dri pengasuh anak aku..berderau darah tgk no die naik..dlm pkran..rifqy nape ek??? aku pun angkat..terdengar suara die memberitahu.."yanie,rifqy nie dh 5 kali muntah la..tk boleh masuk susu langsung"..alamak..rifqy muntah?? rase cm nak lari balik je nie..."ok kak..ok..nti saya balik.." pastu dengan segera call my hubby..ckp pengasuh call ckp rifqy muntah2..hubby ckp kite balik tghari..erm..tk senang duduk aku kt opis nie nak tggu tghari tu..

dalam pkul 12 tu aku n my hubby pun balik..masuk umh pengasuh..tgk die tgh susukan rifqy..kakak tu ckp kalo die habis minum susu nie..maknanya die baru meyusulah pagi nie..sebab sebelum nie masuk susu je die muntah..tgh borak2 bercerita ngan kakak tu..tetibe rifqy muntah..cecepat aku ambil rifqy dri buai..dukung die..kakak tu ckp gie bwk klinik la yanie..check rifqy..aku pun bwk rifqy masuk umh sebelah (umh aku la tu,umh aku ngan pengasuh rifqy sebelah menyebelah jerk)..tiba je dlm rumah..rifqy muntah lagi..habis baju kije aku..(kebetulan tgh dukung die)..pastu aku rase bdn die panas..die pun lemah jerk..tk bermaya..mmg sebelum g kije td aku rase bdn die dh suam2..pastu die pun dh muntah sekali mase nak hantar gie umh pengasuh pagi tu..tk boleh jd nie..mmg kene bwk gie klinik jugak anak aku nie...

pukul 2 ptg kami dh sampai klinik kesihatan putrajaya..nasib baik tk ramai org..tp tggu dekat 2 jam gk bru dpt jumpa doc..cerita punyer cerita..doc check punya check..doc ckp suhu badan die panas sgt..39'c..kene masuk ubat buntut..pastu bab muntah2 tu..doc ckp sebab die bru kene pagi td..so belum sehari ke 2 hari..die bg air garam n ubat demam je dlu..doc ckp kalo masih berlarutan..bwk balik ke klinik..aduh..klinik kerajaan kan..mmg cmtulah prosedurnye..

mlm tu demam rifqy tk surut2..aku ngan hubby dh panik..badan panas..muntah..pastu merengek tk bermaya..yerla..masuk susu je muntah..cmne nak ade tenaga..nasib baik die nak minum air garam tu..habis sebtol die minum..natijahnyer hari jumaat tu mmg kami suami isteri tk kije..cmne nak kije kalo keadaan anak cmtu kan..suami ckp kalo lepas jumaat die still muntah2 lagi..kite bwk gie klinik balik..tp alhamdulillah..ptg smpai mlm tu rifqy tk muntah..demam pun dh surut sikit2..tp tk berani bg susu byk sgt..bg sikit2..

hari sabtu pagi tu tgk rifqy dh ceria..dh ade tenaga..dh boleh tegur2 mama n ayah die..dh boleh dok dlm walker..dh boleh makan..kami mmg happy sgt tgk die dh ceria..sabtu ptg tu wan ngan atok ngan makyang (parents aku) dtg rumah sebab nak tgk rifqy..mmg rifqy happy..ceria..aku bg die makan bubur..bg pisang..minum susu..pastu lepas maghrib kami beramai bertolak balik ke bangi..(sebab mmg plan nak tido umh mak aku pun..tp tetibe die dh dtg umh)..adik aku nadiah ikut kereta aku..hubby ckp nak singgah umh mak die dlu..so aku pun ok jerk..on d way ke bangi..rifqy tetibe muntah lagi..habis seat kereta..baju aku..baju hubby..gear kereta..sume kene muntah rifqy..adoiyai..aku igtkan dhsihat..rupanyer muntah lagi..habis ape yg die makan ptg tu keluar balik..aku pun dh naik pening dok dlm kete ngan bau muntah rifqy..rase cm jauh je perjalanan ke bangi tu..haahaha..

sampai umh mak mentua..aku tukar baju..pinjam tudung mak mentua..sebab aku betul2 bwk 1 tudung, tracksuit tk bwk, jean tu pun yg aku pakai tu je..basuh2 je skit2 ngan air sebab dh kine muntah..huhuh..nasib baik bwk baju jalan lebih..mlm tu kami pergi ke downtowm jln reko bersama mak mentua dan adik ipar(shidah)..

dlm pkul 1130 mlm kami sampai umh mak aku pulak..rifqy muntah tk berenti..sampai 1 pagi..aku dh ckp..kalo die muntah lagi lepas nie..mmg kene bwk gie klinik swasta..berpandang2 ngan hubby klinik mane nak bawak rifqy..bile die dh asyik muntah2..aku tk berani kasi die minum susu..so die minum air garam ngan air masak jela..

esok pagi tu(ahad)..aku bangun pagi seperti biasa..siapkan susu rifqy (saje try bg die susu)..lgpun die dh melalak nak susu..bg die susu..tk smpai 5 minit pastu die muntah lagi..adoiyai..atuk ngan wan die risaula..suh aku bwk gie jabatan kecemasan hospital serdang..pkul 10 pagi cmtu..kami pun bwk rifqy ke hospital serdang..

nak dipendekkan cerita (sebab aku rase cm cerita aku ni panjang sgt..huhuh..) di jab kecemasan..rifqy dicucuk berkali2..pertama kali untuk amik darah..memula brother (aku rase bukan doc..MA je kot) cucuk kt belah kiri tgn rifqy..cucuk punya cucuk..darah tk keluar..anak aku dh menangis smpai tk keluar suara dh..pastu brother tu keluar..panggil lagi 2 org kawan die..so 3 org brother pegang rifqy..huhuh..cucuk belah kanan plak..bru darah keluar..itupun sikit2..nak penuhkan 1 tiub yg kecik tu pun berejam aku rase..tk sanggup nak tgk rifqy terpekik terlolong sampai tk keluar suara..ok setlle..kiri kanan tgh rifqy berbalut..huhuh..MA tu ckp result darah kene tggu dlm sejam ke 2 jam)..uhuhuu..aku igt habis kt situ je..rupanya2 lepas amik darah tu kene masuk jumpa doc plak..huhuh..masuk2 je..cerita2 kt doc tu..pastu doc tu tgk tgn rifqy..die tanye.."td cucuk dua2 belah tgn ke???" aku jwb la "a ah"..doc tu pun ckp.."die nak kene cucuk lagi nie..nak masuk air sementara tggu result darah.."..huhuh..kene cucuk lagi..kali nie 3 org gegirl plak pegang kaki tgn anak aku..oleh kerana tgn die dua2 belah dh kene cucuk..so doc tu nak cucuk rifqy kt kaki plak..dh cucuk kt kaki..tk jumpa urat plak..alamak..anak aku dh la melalak lagi kuat dri td..smapi doc tu ckp saya tk smpai hati la nak cucuk die..aik..cmtu pulak..??..tk dpt kt kaki..cucuk kt tgn belah yg die amik drh td..lagila kuat die melalak..meronta2..sampai sume kene pegang tgn ngan kaki die..huhuh..aku plak nak meleleh air mata tgk anak aku cmtu..dh cucuk tu doc tu boleh ckp tk boleh jugak..tk jumpa urat...hahaha..last2..tk jadi masuk air..tp dh kene cucuk berkali2..sian rifqy..

resultnyer..darah rifqy ok..tp tk tau nape die muntah2..doc ckp kalo die muntah2 lagi lepas nie..bwk je die balik kt hospital tu..sebab dh 4 hari kan..aku pun risau..kami balik..pukul 4 cmtu rifqy muntah lagi..kali nie di pangkuan wan nyer..aku dh buntu..muntah lagi..tp result darah ok..nape ek??? aku ckp ngan hubby..kalo smpai ptg die muntah2 lagi..bawak je balik ke jab kecemasan hosp serdang tu..so..kami tk bg die minum susu..still bg air garam + air masak je..tp alhamdulillah..sampai mlm die tk muntah..tp masalahnyer die asyik tido tk bangun2..sebab die lemah sgt..

so harini..aku dh start bekerja..aku tinggalkan rifqy kt umh mak mentua aku kt bangi..atas arahan my hubby..die nak mak die jaga anak die sehari dua nie..nak tgk cmne..muntah ke lagi..demam ke lagi..pengasuh jga anak org tk sama ngan nenek jaga cucu yer tk..??? td msg2 ngan adik ipar aku..die ckp rifqy tk muntah lagi..alhamdulillah..kite tgk perkembangan die ptg nie..tk sabar nak balik kije tgk rifqy..

p/s:- tp rini aku plak rase nak demam..badan seram sejuk..sengal2..tekak sakit..urat2 sakit..adoiyai..nape plak nie ek..??

Wednesday, March 9, 2011

Blog Artis...

Hari nie..buring2..aku telah mengsurf mencari blog artis2 malaysia..dn terjumpalah blog yg menyenaraikan nama blog artis2 kita...huhuhu..tak tau boleh pakai ke tak..aku tak try pulak nak link kt blog artis tu..huhuh..

Afdlin Shauki – SelambaKodok’s House
Adi Fashla – adifashla
Aznil Hj Nawawi – Aznil Haji Nawawi
Aiman (Akademi Nasyid) – Aiman Official Blog
Aqasha – Beyond Aqasha
Audi Mok – batdood
Awal Ashaari – Blog Awal Ashaari
Bob Lokman – Dalam Rasa
Catriona Ross – Blog Cinta
Diddy – d i d d y h i r d y
Dynas Mokhtar – Dynas
Engku Emran – Between My Legs
Eizlan Yusof – Aku dan Duniaku
Eizlan Yusof – Tikam Lidah
Erry Putra – Erry Putra Official Blog
Estranged – ESTRANGED
Hafiz Hamidon – HafizHamidon
Haziq AF – Passion and Love
Heliza AF5 – Heliza’s Diary
Imran Ajmain – The Official Site
Intan Ladyana – My Blog
Iz OIAM – singer + songwriter + performer
Joe Flizzow – Joe Flizzow
Julia Ziegler – Julia Ziegler
Juliana Ibrahim – Being Julia
Linda Onn – All About Linda Onn
Lokman Ghani – Aku Anak Teater
Liyana Jasmay – lianajasmay.com
Kevin Zahri – Health and Fitness
Mamat Khalid – Tempurung Pecah
Mazidul Akmal Sidek – Bersama Mazidul
Nadia AF6 – nadia.ville
Nonny AF5 – Nonny…. Peace Muahh
Patrick Teoh – Niamah!!
Stacy AF6 – Stacy Frenz
Tiara Jacquelina – a day in a life of tiara
The Fabulous Cats – The Fabulous Cats
Yasmin Ahmad – The Storyteller
Zahiril Adzim – Zahiril Adzim
Zed Zaidi – Zed Zaidi Dare To Dream

huhuhu..kalo korg rajin..korg tryla link kt blog artis tu..aku tgh ade kije..tk sempat lagi nak try satu2..nti dh free aku try ok..daaa...

Tuesday, March 8, 2011

~~Kami di Booth Hatta Dolmat~~

Pada sabtu lepas, 5 Mac 2011..kami telah pergi ke MIECC kt Mines..kebetulan dak Hatta ade bukak booth baju pengantin kt sane n kebetulan jugak pada hari sabtu tu die ade wat fashion show baju pengantin kt situ..so kami beramai-ramai telah serbu mines pada hari tersebut..


hatta,shidah (dukung zara),husna,aku n rizal, my en hubby (belakang)
tu dia adik beradik my encik hubby..hatta,shidah,dak una,my encik hubby,dak sopi pun ade gak (tp tkde dlm gambau)..dtg utk berjoget2 di booth dak hatta...hahahah..

aku dan MEH di booth Hatta Dolmat
Thanks to Kak Mala (photographer pada hari tersebut) sebab tangkap gambar kami cantik2...hhuhu..walaupun kami nie tk cntik..tp sebab photographer pandai tgkp gmbr..so gambar kami jd cntik..hahahha..(aku sorg je tk cntik, yg lain sume cntik, kang mrh plak depa kt aku..huhuh..)

hatta dan model2nyer...huhuh..cantik kan baju?? model pun bley tahan..
Itulah gambar model2 Hatta pada hari tersebut..huhuh..kalau tk salah dorg memperagakan pakaian pengantin Hatta Dolmat adelah dalam belas2 pasang..antaranya baju nikah Elyana,Siti Sarah,baju yg dipakai oleh Erra Fazira..dan ada juga koleksi baru..tkde artis pakai lagi..huhuh..

Kami dh nak balik
Itulah aktiviti kami pada hari Sabtu lepas, hari ahad aku sekeluarga dok melepek di rumah jerk..huhuhuh..

Friday, March 4, 2011

Ayah + Mama = Rifqy


mama + ayah = rifqy

ayah + mama = rifqy

rifqy = ayah + mama






MAJLIS PERKAHWINAN HAIKAL DAN MAJLIS AQIQAH RIFQY

 Pada 26 Februari 2011 lalu, telah diadakan majlis perkahwinan adikku Haikal dan majlis aqiqah anakku Rifqy  di rumah mak di Bandar Baru Bangi. Majlis Aqiqah bermula dengan acara Marhaban yg diketuai oleh Moyang Rifqy sendiri (atuk akula tu) pada pukul 11 pagi dan seterusnya terus ke acara potong jambul.


tu yang tgh pegang mic tu adalah moyang rifqy (atuk aku)..ahli marhaban nie student2 die lah kiranya..igt lagi waktu aku kecik dlu..time tu dok wangsa maju..bile balik kg je (sg ramal luar) hari sabtu malam mesti student2 atuk dtg umh..belajar marhaban dan berzanji..sume lelaki..hensem2 plak tu...huhuh..mude2 lagi..tp lani aku tgk dorg dh tua2 sumenya..hahaha..sebab skg pun aku dh tua..dorg mestilah lagi tua yer tak..??

Atuk Dolmat Rifqy (belah ayah) sedang cukur jambul
 yang ini plak atuk rifqy belah ayahnyer..yang sebelah tu ialah atuk sedara rifqy..kira pokde my encik hubby..


diikuti dengan ahli2 masjid..

kelakar tgk rifqy mase org potong rambut die..sorg2 die tgk muke..agaknyer dm pkran die..aperlah dorg nie buat pegang2..gunting2 rambut aku nie agaknyer..??? huhuhuh..


MENU PADA MAJLIS TERSEBUT
kari kambing, gulai lemak rebung

ayam goreng berempah, kari daging

sambal belacan, ikan masin dan ulam-ulam
 adik aku yg kawen ni..die kembar..kembar die perempuan..same hitam manis..hahaha..camla aku putih nau..kembar die still belajar lagi kt uitm shah alam..erm..tinggal 1 je lagi yg tk lepas..yg lain sume dh lepas kawen dh..huhuhu..

ni gambar pelamin


nie gambar pengantin..adik aku yg lelaki hitam legam manis tu..huhuh..

nie pulak pengantin lama..huhu..tp tak basi lagi ok..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...